Kumaş Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

21-12-2022 13:09
Kumaş Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Günümüzde birçok alanda kullanılan kumaş türleri, giyim sektöründe her zaman ön plana çıkar. Kıyafetlerimizi satın alırken genellikle ilk baktığımız şey kıyafetin rengi ve tasarımı olur fakat kıyafetin sağlıklı bir kumaştan üretilip üretilmediği de oldukça önemlidir. Hızlı tüketimin ortaya çıkmasıyla insan sağlığını kötü yönde etkileyen kumaşların üretimi de artış göstermiştir. Bu nedenle kıyafet satın alırken yalnızca kıyafetin tasarımı, rengi gibi noktalara değil kumaşın sağlıklı olup olmadığına da dikkat etmek gerekir. Bir kumaşın kaliteli olduğunun göstergesi güzel bir renkte ya da desende olması değil, hammaddesi ve üretim sürecinde hangi kimyasal süreçlerden geçtiğidir. Kıyafet kumaş türleri arasından sağlıklı olanı bulabilmek ve doğru seçimi yapmak için kumaş türlerini iyi bir biçimde bilmek gerekir. Kıyafet kumaş türleri kendi içerisinde; mont kumaş türleri, pantolon kumaş türleri, tişört kumaş türleri gibi farklı sınıflara ayrılır. 

Kumaş Türleri Nelerdir?

Kıyafet kumaş türlerinin birbirinden farklı birçok çeşidi bulunur. Kumaşlar; ipek, pamuk, keten, yün gibi ham maddelerden ipliklerle dokunarak ortaya çıkar. Kıyafet kumaşlarının sağlıklı olup olmadığı lif kökenlerine göre belirlenir. Bir kumaşa sağlıklı diyebilmemiz için ham maddesinin doğal olması gerekir. Doğal ham maddeler arasında; yün, agora, kaşmir, tiftik, keten, pamuk, ipek gibi materyaller yer alır.

Kıyafet üretiminde sıklıkla kullanılan kumaş çeşitleri hangileridir?

  - İpek kumaş

  - Keten kumaş

  - Pamuklu kumaş

  - Kaşmir kumaş

  - Kenevir kumaş

  - Yün kumaş

  - Alpaka kumaş

  - Polyester kumaş

  - Akrilik kumaş

  - Naylon kumaş


Kıyafetlerde sıklıkla kullanılan kumaş türleri yukarıdaki gibidir. Bu kumaş türlerini bilmek ve kıyafet seçiminde sağlığınıza zarar vermeyecek kumaş çeşitlerini tercih etmek önemlidir. Kumaş türleri arasında sağlığa zarar verebilecek olanlar; polyester, naylon, akrilik gibi kimyasal işlemlere maruz kalmış kumaşlardır. Sağlığa zararlı olmayanlar ise yün, pamuk, ipek, kaşmir gibi doğal ham maddeli kumaşlardır. Kimyasal işlemlerden geçen kumaşlar insan sağlığını tehlikeye atar. Özellikle renkli ve baskılı tişörtler uzun kimyasal süreçlerden geçtiği için sağlığa zarar verir.  

Kumaş Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Günümüzde modaya ve ikinci el giyim sektörüne olan talep artıkça bu sektörde birçok değişme ve gelişme meydana gelmiştir. Hızlı tüketimin artmasıyla sağlığa zarar verebilecek kumaş türlerinin kullanımı da artmıştır. Birçok farklı türde kumaştan üretilen kıyafetleri seçerken öncelikle dikkat edilmesi gereken şey, kumaşın doğal bir hammaddeden üretilmesi ve sağlığa zarar verebilecek herhangi bir kimyasal süreçten geçmemiş olmasıdır. 


Peki ya kumaş seçerken başka nelere dikkat edilmelidir?

  - Suni deriden üretilmiş kıyafetler tercih edilmemelidir.

  - Leke tutmayan, sentetik ve kırışmayan özellikteki kumaşlar satın alınmamalıdır.

  - Kıyafetlerde GOTS Product ibaresi, lot numarası ve ana sertifika bulunmasına dikkat edilmelidir.

  - Satın alınacak kıyafetlerin tasarımından ve fiyatından çok sağlıklı olmasına dikkat edilmelidir.

  - Kaşmir, keten, pamuk, ipek gibi doğal ham maddelerden oluşturulmuş kumaşlar tercih edilmelidir.


Kıyafet seçimlerinizde yukarıdaki maddeleri dikkate aldığınızda sağlığınızı korumak için büyük bir adım atmış olursunuz. Eğer uzun kimyasal süreçlerden geçmiş kumaşları tercih ederseniz kumaş tercihleriniz sağlığınızı tehdit edebilir. Uzun kimyasal süreçlerden geçen kumaşlar kanser riski taşır.

Bir Kumaşın Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Yukarıda da bahsedildiği gibi kıyafet üretiminde kullanılan birbirinden farklı kumaş türü bulunur. Bu kumaş türleri arasından doğru olanları tercih etmek sağlığınızı korumak için oldukça önemlidir. Eğer bir kumaş, üretim sürecinde uzun kimyasal işlemlere maruz kaldıysa o kumaş sağlıksız bir kumaştır. Bir kumaşın kaliteli olduğunu söyleyebilmek için kumaşın ham maddesinin ipek, kenevir, pamuk, yün gibi doğal olması gerekir. Kırışmayan, leke tutmayan, ütü gerektirmeyen türdeki kumaşlar sağlıksızdır. Bu kumaşlar yoğun kimyasal işlemlerden geçmiş olabileceği için tercih edilmemelidir. Kaliteli kumaş doğal kumaştır.

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.