İkinci El Kıyafet Temizliği Nasıl Yapılır?

14-12-2022 13:21
İkinci El Kıyafet Temizliği Nasıl Yapılır?

Ülkemizde son yıllarda ikinci el platformlarının popülerleşmesi ile birlikte hem ek gelir kazanmak hem de arzuladığımız ürünlere daha hesaplı fiyatlarla ulaşma ayrıcalığı sayesinde ikinci el kıyafetlerle haşır neşir oluyoruz. İkinci el ürün satış uygulamalarında ürünümüzün öne çıkması için temiz, özenli kullanılması ve estetik bir açıyla fotoğraflanması gerekiyor. İkinci el ürün alışverişlerimizde ise aldığımız kıyafetleri mutlaka sterilize etmemiz, sağlığımızı tehdit edebilecek bir faktörün oluşmaması için büyük önem taşıyor.

Kıyafet Temizliği Konusunda İlk Dikkat Edilecekler 

İkinci el giyim alışverişi yaptığınızda kıyafeti giymeden önce mutlaka yıkamanız ve sterilize etmeniz gerekir. Ancak kıyafet türüne göre yıkama çeşitleri ve ikinci el kıyafet temizliği adımları değişiklik gösterebilir.


Hassas ikinci el kıyafetler (pullu, deri kıyafetler, ipek ve saten kumaş kıyafetler, yünlü giysiler, özel işlemeli kıyafetler vb.) elde yıkanmalıdır. 


  - Elde yıkanacak hassas grubundaki ikinci el kıyafetler yıkanırken aynı renkler birlikte yıkanmalıdır.

  - Bir leğen ılık su ve deterjan ile karıştırılarak köpürtülmelidir.

  - Çamaşırlar nazik bir şekilde çitilenmelidir.

  - Fazla su hafifçe sıkılmalı ve yıkama işlemi sonlandırılmalıdır.

  - Kurutma makinesi hassas kıyafetleri için yıpratıcı olabileceği için doğal yöntemlerle (çamaşır ipi veya çamaşır askılığına yerleştirerek) kurutulmalıdır.

  - Kıyafet temizliğini çamaşır makinesinde yıkama yaparak gerçekleştirecekseniz renkli kıyafetleri ortalama 40 derecede, beyazları ise 60 derecede yıkayabilirsiniz.

  - İkinci el kıyafet satış platformlarında hiç giyilmemiş kıyafetler de satılabilmektedir. Yine de kullanıcılar, ürünü sterilize bir şekilde giymek istedikleri için “Yeni alınan kıyafetler kaç derecede yıkanmalı?” sorusu zihinlerini meşgul etmektedir. Yeni alınan, hiç giyilmemiş kıyafetler için 30 derece ve daha düşük dereceli sıcaklıkta soğuk yıkama yapılması önerilmektedir.

  - Kıyafet temizliği konusunda en çok merak edilenlerden biri de “Elbiseler kaç derecede yıkanır?” sorusudur. Elbisenin kumaşına, yapısına göre değişmektedir fakat bizim önerimiz 30 derece sıcaklıkta yıkanabilir şeklinde bu soruyu da cevaplayabiliriz. 


Kıyafet Temizliği Neden Önemlidir?

Kıyafet temizliği, her türlü bakteri, kir ve bit, pire vb. parazitlerin engellenmesi açısından önemlidir. Ayrıca tahriş edici enfeksiyonlarına yol açan sebeplerin giderilmesi, solunum yolları enfeksiyonlarının giderilmesini ve bulaşıcı hastalıklarının yayılma riskinin azaltılmasını sağlar.


1. İkinci El Kıyafetlerde Koku Nedenleri

İkinci el kıyafetlerdeki istenmeyen kokuların temel nedeni; kıyafetlerin uzun süre havalandırılmayan bir ortamda saklanmasıdır. Bu durum kıyafetlerin üzerine sinen ağır bir kokuya sebep olur. Ayrıca kıyafetin eski kullanıcısının keskin kokulu bir yumuşatıcı kullanıyor olması da sizi rahatsız edecek bir kokuya sebep olur.


2. Kötü Kokuyu Gidermek İçin Etkili Yollar

Aldığınız kıyafetin kokusu sizi rahatsız ediyorsa, kıyafeti bir gece boyunca beyaz sirkeli suya yatırdıktan sonra çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Ardından havalandırarak kurutabilirsiniz, kokunun geçtiğini göreceksiniz. Kıyafeti sirkeye yatırmayı tercih etmiyorsanız, çamaşır makinesinde yıkayarak sterilize ettikten sonra sevdiğiniz kokulardan oluşan bir kumaş spreyi ile istenmeyen kokuları giderebilirsiniz. 


Kıyafet Temizliği Nasıl Yapılır?

Kıyafet temizliği, çamaşırların elde veya çamaşır makinesinde yıkanması, kuru temizleme süreçlerini kapsar. Kıyafetleri uzun süre kullanmak ve yıpratmamak için en doğru şekli ile temizlememiz gerekir.


Giysilerin iç kısmında yer alan etiketler bize yıkama ipuçları verir. Giysilerin yıkama türünü (elde, çamaşır makinesinde yıkanabilir, yıkanmaz gibi), uygun kurutma şeklini, uygun ütüleme şeklini, kullanılabilecek kuru temizleme çözücülerini bu etiketlerde görebilirsiniz. Çamaşır makinesinde yıkanacak kıyafetleri ilk olarak renklerine göre ayırmanız gerekir. Farklı leke türlerine göre ön yıkama yapmanız gerekebilir. Çamaşır yıkarken doğru miktarda deterjan kullanılması gerekir. Bu miktarı kullandığınız deterjanın ambalajından kontrol edebilirsiniz. Çamaşır makinenizi tamamen doldurmayın, aşırı kıyafet yükü yıkamanın performansını düşürecektir. Uygun yıkama döngüsünü ve uygun yıkama sıcaklığını seçin ve makineyi çalıştırarak kıyafet temizliğini tamamlayın.

Sıkça Sorulan Sorular
Soru: İkinci El Kıyafet Temizliği Neden Önemlidir?
Kıyafet temizliği, her türlü bakteri ve kirlerin temizlenmesi için oldukça münihdir. Ayrıca tahriş edici enfeksiyonların önlenmesi için de gereklidir. Ek olarak oluşabilecek kokuların sonucunda solunum yolu ile ilgili bir sorun yaşamamak için düzenli temizlik ve bakım şarttır.

Soru: İkinci El Kıyafet Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Maksimum 30°C sıcaklıkta yıkayınız. 

Ağartıcı kullanmayınız. 

Tamburlu kurutma yapmayınız. 

Düşük sıcaklıkta ütüleyiniz. 

Kuru temizleme yapılmasını önermemekteyiz.




IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.