İkinci El Alışverişin Toplumsal Faydaları

15-12-2022 13:27
İkinci El Alışverişin Toplumsal Faydaları

Günlük hayatımızda birbirinden farklı giyim ürünlerini sıklıkla kullanır ve satın alırız. Bu ürünleri satın alırken tarzımıza uygun, bizi yansıtan, kaliteli ve bütçemize uygun ürünler satın almaya dikkat ederiz. Kadın giyim için de erkek giyim için de birbirinden farklı binlerce çeşit ürün bulunur. Bu ürünler sıfır alınabildiği gibi ikinci el olarak da satın alınabilir. Gün geçtikçe daha da popülerleşen ikinci el alışveriş yapmanın birçok toplumsal faydası bulunur. İkinci el ürünleri satın almak daha az ücret ödemeyi sağlarken aynı zamanda çevreye ve sürdürülebilirliğe de katkı sağlar. Kıyafet alışverişi yaparken ihtiyaçları gözden geçirmek ve ihtiyacımız olmayan ürünleri satın almamaya özen göstermek oldukça önemlidir. İhtiyaç dışı ürünler satın almak yaşam alanını daraltır ve kullanmadığınız birçok ürünle baş başa kalmanızı sağlar. Kıyafet ihtiyaçları ikinci el giyim ürünleriyle karşılandığında hızlı tüketim engellenebilir ve kıyafetler topluma yeniden kazandırılabilir. Herkesin zevki ve tarzı birbirinden farklıdır. Bir kıyafeti satın alıp beğenmediğinizde onu çöpe atmak yerine başkalarına satmak toplumsal ve çevresel açıdan birçok katkı sağlayacaktır. Kullanmadığınız ürünleri satarak topluma geri kazandırabilir aynı şekilde ikinci el kıyafetleri satın alarak da çevreye katkı sağlayabilirsiniz. İkinci el ürün satın aldığınızda çevrenizdekileri de etkileyerek bu duruma teşvik edebilir, sağladığınız faydayı daha da artırabilirsiniz. 

İkinci El Alışverişin Toplumsal Faydaları Nelerdir?

Kişiler zaman zaman satın aldıkları ürünleri daha sonra beğenmeyebilir ya da bir iki kez giydikten sonra o kıyafeti istemeyebilir. Böyle durumlarda bu kıyafetler ikinci el olarak satışa çıkarılabilir ve farklı kişilerin beğenisine sunulur. İkinci el kıyafet satın almak çevreye ve topluma birçok fayda sağlar. Peki 2. el alışverişin toplumsal faydaları nelerdir? 


     - Çevre dostudur, doğal kaynakların tüketimini azaltır.

Kıyafetler üretildiği sırada birçok çevresel zarar meydana gelebilir. Örneğin yalnızca bir tişörtün üretim sürecinde tam 2700 litre su harcanır. Kaynaklarımızın hızlı tükenmemesini sağlamak ve sürdürülebilir bir dünya ortaya çıkarmak için kıyafet satın alımlarına dikkat etmemiz gerekir. Satın alınan ve kullanılmaktan vazgeçilen ürünlerin tekrar topluma kazandırılması çevreye büyük katkı sağlar. Üretim sürecinin maliyeti de oldukça fazladır. Bu nedenle satın alacağınız ürünleri ikinci el olarak almak çevre dostu bir davranış olacaktır.


     - Geri dönüşümü destekler.

İkinci el giyim ürünlerini satın almak, sürdürülebilir bir dünya oluşturmaya ve yerel ekonomiye katkı sağlar. Satın alıp kullanmaktan vazgeçtiğiniz ürünleri satarak başkalarının kullanmasına olanak tanıyarak ürünün çöpe gitmesini engelleyebilirsiniz. İhtiyacınız olan ürünleri ikinci el olarak satın aldığınızda da aynı şekilde ürünlerin geri dönüştürülmesini ve tekrar kullanılmasını sağlamış olursunuz.


     - Kaliteli ürünleri uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz.

Birbirinden kaliteli markaların pahalı ürünlerini ikinci el olarak satın alabilir hem kendi cebinize hem de topluma katkı sağlamış olursunuz. Normal şartlarda fiyatları yüksek olduğu için almaktan kaçındığınız ürünler ikinci el olarak satıldığında cebinize zarar vermeden bu ürünleri satın alabilirsiniz. İkinci el ürün satın almak tasarruf sağlar ve birikim yapmaya olanak tanır. 


     - Eşsiz ürünlere ulaşabilirsiniz.

İkinci el ürünler uzun yıllar boyunca dolapta tutulmuş ve tekrar moda haline gelen ürünler olabilir. Bu sebeple kimsenin ulaşamayacağı eşsiz parçaları ikinci el olarak satın alabilir, tüm dikkatleri üzerinize çekebilirsiniz. 


     - İkinci el ürün alışverişine teşvik edersiniz.

Satın aldığınız bir ürün beğenildiğinde ve nereden aldığınız sorulduğunda verdiğiniz cevap etrafınızdaki kişileri de ikinci el alışverişe teşvik edebilir. Böylece topluma ve çevreye sağladığınız katkı artmış olur.



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.